SEMANIS SECAWAN KOPI YANG DICAMPUR 10 SUDU GULA :D

Monday, 31 December 2012

you made me CRY, made me LAUGH, but its time to MOVE ON...

salam syg :)

hari ni hari terakhir bagi tahun 2012..!!
sekejap je kan rasanya masa berlalu..

tahun 2012 mempunyai kisahnya yang tersendiri untuk hidup zara :)
ada yang manis untuk di kenang,, dan pahit untuk ditelan..
tapi alhamdulillah sebab semuanya berjaya di tempuh walaupon mungkin ada beberapa perkara yang gagal di sempurnakan dengan baik,, 

awal tahun 2012,, zara menghabiskan masa selama 3 bulan di kem plkn tegas mesra,selama, perak.
kenangan kat sana terlampau banyak..! banyak pengalaman baru yang zara dapat,, yang paling berharga bila dapat berkawan dengan diorang yang berlainan kaum dan agama..(:
first time dalam hidup zara dapat kawan yang berlainan kaum dan agama sebab sebelum ni sekolah sume satu kaum..zara akui pada mulanya susah untuk bercampur, tapi lama2 jadi serasi.. dorang sangat baik..! alhamdulillah sampai sekarang masih berhubung dgn beberapa kwn dari kem..ending yang cemerlang.. tahniah untuk diri sendiri (:

lepas tu,zara masuk kolej.. zara sekarang belajar kat kolej mara kuala nerang , kedah.. jadi orang utara tahun ni..!! haha..zara amik course foundation in science and technology engineering.! insyaalah nanti sambung buat degree tahun dpn bln 4 kat unikl..!! yeay..(:
kat kolej ni pon zara dapat banyak pengalaman.. first time zara blajar kat tempat yang ramai LELAKI..!!
bayangkan dalam kelas hanya ada 5 orng perempuan,dan selebihnya 15 orng lelaki..sedikit malu dan kekok untuk membiasakan diri..tapi tu mula2 je..sekarang ni da mesra sangat..malu pon da hilang,,! haha.. dorang ni tak de la terok sngt.. sume GENTLEMAN..~ huhuhu..
pengalaman berharga yang zara dapat bila dilantik jadi bendahari utk rumah sukan..keje ni bukan mudah.. mcm2 kene uruskan.kalau dulu ade bantuan cikgu,, tp kali ni sume student yang uruskan..pergh~ nasib baik berjaya! haha..pastu abis sem 1 dan skrng da msk sem2.. sibok dgn asgnment dan silibus yang sangat padat..wish me luck!

another valuable experience is to connect with someone with more closely (:
he is my best friend forever.. i will never forget my memories with him..
thank you for everything..!
here comes goodbye..!

sweet n sour memory (:


welcome 2013..!!!
harap2 tahun baru ni zara akan lebih bernasib baik..
tak bercadang pon nak pasang azam baru sebab masih banyak yang belum tercapai .

tata~!

i am getting older = =''

welcome to the world..!

i am ready..!



Friday, 28 December 2012

singa laut = ='

salam syg :)

ade orng panggil cik zara singa laut sebab bila marah cik zara jadi garang..!
hahaha.. sangat kelakar..
orng yang panggil cik zara singa laut,, tak lain dan tak bukan kawan baik zara sendiri iaitu aiman..!! = ='
ya,, dia memang da lame hidop..
si buaya darat ni memang selalu cam ni..
  tapi tak kesah laa.. singa laut pon comel pe.. haha..

comel 3x!!!

alalala! baby sea lion !

woot-woott-woott!! haha
tak de pon yang muka garang.. zara try la jugak cari gmbr2 singa laut yg garang kat encik google,, tapi satu pon tak de.. sume buat muka comel je..hahaha..

si buaya darat..!

tak comel langsung.. = =''

ganas,, garang,, jahat,, menakotkan..!!

ade aku kesah..!! hahaha
see,,!! nmpak tak perbezaan diantara buaya n singa laut..
singa laut lagi comel,, baik hati,, sweet,,cun,, cantik,, sume la ade..hahaha
buaya de pe?
muka garang,, tak hensem,, suka kacau orng.. hahaha
puas~!

siapa yang tahu kan :)

salam syg :)

hi..zara nak share sesuatu yang mungkin seseorng sangat memerlukan di saat ni.. :)
tentang solat sunat istikharah :D

Solat Sunat Istikharah

Solat ini dilakukan untuk mendapatkan petunjuk, terutama bila seseorang dalam keraguan memutuskan mana yang terbaik diantara dua perkara yang diragukan. Jika timbul keraguan dalam hati untuk memilih atau mengambil keputusan dalam sesuatu perkara, contohnya: apakah aku harus menolak atau menerima? Keraguan makin terasa, keputusan tidak dapat dipastikan setelah melihat masing-masing ada kelebihan dan keburukannya..yang penting solat ni bukan hanya dilakukan bila time nak cari jodoh je.. 
benda lain pon bole :)

Tata Cara Shalat Istikharah
Tata cara solat istikharah lebih kurang sama dengan solat subuh, Hanya niatnya saja yang berlainan, iaitu berniat solat istikharah. dilaksanakan sebelum tidur ataupun setelah bangun tidur. Sangat baik dilakukan sesudah lewat tengah malam disaat sunyi, supaya hati lebih khusyuk dalam mengemukakan permohonan kepada Allah. Solat ini sangat peribadi sifatnya. Sebab itu harus dikerjakan sendirian. Solat ini tidak memakai azan atau iqamah.

Lafaz niat:-
Ushalli Sunnatal Istikharaati Rak’ataini Lillahi Ta’aala
Sahaja Aku sembahyang sunnat istikharah 2 rakat tunai kerana Allah Ta’ala

Rakaat pertama-
Baca surah Al-fatihah dan surah Al-kafirun

Rakaat kedua-
Baca surah Al-fatihah dan surah Al-ikhlas
Selepas salam, bacalah doa yang disarankan dalam istikharah.
Dalam berdoa sebaiknya menyebutkan permintaan yang ingin diberikan petunjuk oleh Allah s.w.t. misalnya: “Ya Allah, jika hal ini….(sebutkan namanya)”


Doa istikharah

Setelah selesai solat, berdoa seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW:


Allaahumma inni astakhiiruka bi’ilmika, wa astaqdiruka biqudratika wa as aluka min fadhlikal azhiim. Fa innaka taqdiru wa laa aqdiru, wata’lamu wa laa a’lamu, wa anta allaamul ghuyuub.
Allaahumma inkunta ta’lamu anna haadzal amra khairun lii fii diinii wama’aasyii wa ‘aaqibati amrii, ‘aajili amrii wa aajilihi faqdurhu lii wa yassirhu lii tsumma baarikliifiihi. Wa inkunta ta’lamu anna haadzal amra syarrun lii fii diinii wa ma’aasyii wa ‘aaqibatu amrii ‘aajili amrii wa aajilihi fashrif annii washrifni ‘anhu waqdur liyal khairahaytsu kaana tsumma ardhinii bihi, innaka ‘alaa kulli syai-in qadiir

Ertinya:-

“Ya Allah, aku memohon petunjuk memilih yang baik dalam pengetahuanMu, aku mohon ditakdirkan yang baik dengan kudratMu, aku mengharapkan kurniaMu yang besar. Engkau Maha Kuasa dan aku adalah hambaMu yang dhaif. Engkau Maha Tahu dan aku adalah hambaMu yang jahil. Engkau Maha Mengetahui semua yang ghaib dan yang tersembunyi.
Ya Allah, jika hal ini (***) dalam pengetahuanMu adalah baik bagiku, baik pada agamaku, baik pada kehidupanku sekarang dan masa datang, takdirkanlah dan mudahkanlah bagiku kemudian berilah aku berkah daripadanya.
Tetapi jika dalam ilmuMu hal ini (***) akan membawa bencana bagiku dan bagi agamaku, membawa akibat dalam kehidupanku baik yang sekarang ataupun pada masa akan datang, jauhkanlah ia daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya. Semoga Engkau takdirkan aku pada yang baik, sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas setiap sesuatu.”


Dengan mengharapkan agar ditunjukkan Allah untuk mendapatkan pilihan yang terbaik. Jika keraguan masih mempengaruhi fikiran untuk menentukan pilihan, ulangilah solat istikharah dan membaca doanya, walaupun pengulangan sampai 7 kali berturut-turut. Selepas itu, bertawakkal kepada Allah, pilihlah salah satu daripadanya, ambillah yang mana arah ‘hati’ lebih cenderung setelah berdoa. Jangan menimbulkan lagi keraguan, yakinlah bahawa itu adalah pilihan terbaik dari yang Maha Kuasa.

Jangan merasa kecewa andai ternyata dalam keputusan yang dipilih menimbulkan keinginan yang tidak disukai. Ingatlah bahawa ini adalah yang telah digariskan pada azali yang tidak dapat dielakkan, besar kemungkinan mengandungi hikmah, membawa kebaikan dimasa akan datang, hendaklah tetap mempunyai husnuz-zan kepada Allah.

   
sekian saje drpd zara :)
xoxo

Monday, 24 December 2012

berhabuk.. fuhh~

salam syg :)

da lama da zara tak share something kan ??
kesibukan sebagai seorng pelajar membataskan zara utk kerap bersama blog tersayang..hahaha
= ='' cam poyo je..

nak share benda pe eh ???
hmmm....
zara nak ckp pasal remaja la.. haha.. skema nye tajok cik zara oi..!!!

remaja..!!??
zara da nak masuk peringkat remaja purba da.. taon depan da masuk 19 tahun..!! owh da besar da ank en.toufik ni..= =' haih... 

masa remaja,, masa paling best!
banyak benda yang kita lalui time jadi remaja ni.. macam2 cabaran,, macam2 masalah yg datang.. tapi sebagai manusia memang tak bole lari dari masalah pon kan :)

soal cinta ??! tak nak bincang la.. tak best pon.. :P haha

soal kawan ??!! topik ni la best..!!
kawan baik..? mesti sume de kwn baik kan..zara pon ada ramai kwn baik..tp de sorng ni zara suke sgt kwn ngan dy.. zara tak de rahsia pon ngan dy ni.. tapi baru2 ni,, zara tak tau nape dy menjaohkan diri dari zara.. kalau zara mesej dy,, dy cm nak tak nak je balas.. tacink gile..!!

owkay lupekan pasal tu..~ phew.. 

owh de dua orng kawan zara ni yang senget sikit.. name dy farid n shukri ..
suka cari pasal ngan zara.. zara pon tak paham nape dorang jadi cam ni..maybe kene bwk gi hospital bahagia..check otak dulu baru owkay..hahahaha

farid ni otak blue..!!
shukri ni setia melayan perangai mereng farid ni.. tak paham cm mne dy boleh bertahan..hahaha
dorng GAY kot..hahah.. gurau je..peace no war ..~!!
 teroskan la merepek meroyan.. nty aku balik umah kite perang comment..!! 
tak sabar 3x *gaya lisa surihani dlm citer istanbul aku dtng..hehe

xoxo,
zara <3


Friday, 14 December 2012

klas pj yg menyeronokkkan..~~

salam sayang :)

semalam time klas pj,, cikgu jal suruh buat group..disebabkan bdk pompuan ade 5 orng je,, so setiap group kene ade sorang pompuan..
zara pegi la masuk group adib, jackson ngan enot..cikgu jal suruh bincangkan tentnag sifat2 yang ada pada diri kanak2,, remaja,, orng dewasa n golongan tua...rancak la jugak berbincang,, bnyk point sebab benda senang je kan..hahaha

sepatotnye lepas bincang kene present, tapi cikgu wat lek je sembang ngan group kat blakang.. kitorng dalam group pon sembng2 la.. zara lukis gambar budak pompuan,, ade ke patot budak2 laki ni kutuk,,haha,, 
lukisan zara tu berharga la..akhirnya adib ckp kat enot, biarkan zara..asalkan dy bahagia..hahaha..

lepas tu bole plak timbul citer blog.. enot tnye zara,, pe yng bestnye jadi blogger,,?? zara cakap la jg blogger ni best sebab kita bole tulis ape yang kita nak..tak de sape nak marah n halang.. pastu enot tnye lagi,, kalau tulis kat blog mne de privacy,..zara balas la balik,, jangan la tulis benda2 peribadi,, blog ni bukan diari..kalakar betol la enot ni.. dy ckp lebih baik tulis dlm buku.. zara tak yakin kalau tulis dlm buku,, hari2 zara nak menulis.. malas la nak tulis..!! kan ? kan? kan?

disebabkan enot ni tak nak mengalah,, so timbul la plak topik ego.. sape yg lagi ego?? laki or pompuan ?
zara rase ego laki lagi tnggi..
tapi disebabkan dlm group ni zara sorng je pompuan,, mne nak menang kalau kene lwn ngan 3 orng laki..
= =' tak adil la dorang ni kan..

lepas citer pasal ego,, citer plak bab KOREA...hahaha..laki pon layan korea.. jumpa geng plak tu.. dorng pon layan running man..!! pergh~ tak tahan betol..haha
serai cakap zara lembab sebab tak paham pe yg dy ckp..padahal dy yg ckp berbelit..
hahahaha
pa pe pon,, zara sronok 'bergadoh' ngan dorng..hahaha

Wednesday, 5 December 2012

keep searching HIM..

salam syg :)

today i close the door to the past..
open the door to the future..
take a deep breath..
step on through and..
start a new chapter in my life... (:

sometimes i keep my feelings to my self
because it's hard for someone to understand..!!

thank you so much..!!

i wish you are mine,, namia!! (:


xoxo, cik zara..(nak tiru mcm dalam citer istanbul aku dtng..hehe(: